do you like my blog?

Follow by Email

...

Elegant Rose - Working In Background



Selasa, 23 Julai 2013

Biskut Sampan

wahhhh x lama lagi nak raya... puasa mcm mana haa korang? persiapan raya dah buat ke blm.. sana sini org dah sibuk ngan persiapan raya laa.. baju raya, kuih raya..

so, T-ara pun nak share la satu resipi yang dipelajari seawal usia 18 tahun dulu. akak cleaner tmpt kerja dulu yang ajar.. biskut sampan!! tp memandangkan masa dah berlalu lama jadi T-ara pun dah ingat2 lupa resipi nya yg setepat2nya.. anyway, hujung minggu lepas dah try dan biskut nya pun menjadi.. dah namanya biskut sampan, tentulah  guna acuan bentuk sampan.. sedap dan sama rasanya seperti yang dipelajari dulu...

saja je nak share kat sini.. bahan simple je.. apalagi, jom ler.. kita ber'biskut sampan' raya ni..

 BISKUT SAMPAN
biskut yang telah masak dan acuan yang digunakan
bahan-bahan:
(untuk kulit; sampan)
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung kastad
3/4 gelas gula castor
200g butter
1 sudu kecil esen vanila

bahan inti:
mix fruit
kelapa parut kering

cara membuatnya:

  1. adunan tepung, gula castor, butter dan esen vanila digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. dohnya lerai je tau. 
  2. pas tu gaulkan mix fruit dengan kelapa parut kering dlm satu bekas lain.
  3. tekan kan adunan ke dalam acuan sampan. jgn tebal sgt ye..
  4. masukkan inti dlm ruang sampan tu..
  5. bakar dlm suhu 180 selama 15 minit atau sehingga masak.
  6. sejukkan biskut sebelum mengeluarkan dari acuan.
selamat mencuba..



Selasa, 2 Oktober 2012

Catatan utk kamu...



Jika awk rasa sunyi, sy fhm rasanya bgmn,
Jika awk rasa sepi, itu pun sy fhm,
Jika awk rasa dpinggirkn, sy juga prnah rs begitu,
Jika awk rasa sakit bila isihati awk diperlekehkn, sy sgt fhm..
Jika awk rasa kecewa bila ditinggalkn, awk sdh patut berfikir,
Mgkn dulu masa sy, skrg masa awk..
Sy ✘ tau siapa kecewakn awk,
Tp dulu sy kecewa hanya krn awk...
Bkn sekali tp berkali-kali..
Mgkn sy ✘ serik, kata awk..
Tp sy masih pandang awk sbg insan yg sy sayangi..
Sy terima awk semula, wpun hati sy  mmg dh parah..
Skrg bkn masa utk kata 'padan muka'
Sy cuma tgk awk dr jauh..
Jatuh bangun awk.. 
Sbb dulu sy keseorangan juga dlm usaha utk berdiri semula.. 
Bkn ✘ mau mendampingi awk lg..
Sy hanya menjaga hati sendiri..
Dan berharap suatu hari nnt bila sy dh berpaling, awk akan terus pergi dan jgn panggil sy lagi..
Wpun awk minta sy berjanji agar tidak meminta perpisahan..
Sy akan tetap disini, yg berubah tetap berubah..
Tak mgkn sy akan tetap jd org kesayangan awk..
Sy ✘ tinggalkn awk atas nama sahabat..itu sahaja
Semoga awk bahagia selalu..  
Sy doakan.. ☺☺☺ 

Khamis, 6 September 2012

Cinta Tak Bersyarat...

tak ada sedikit pun sesalku
tak bertahan dengan setiaku
walau di akhir jalan 
ku harus melepaskan dirimu
ternyata tak mampu kau melupa
dalamnya cintaku yang hebat
hingga ada alasan bagi mu 
untuk tinggalkan setiamu
demi nama cinta
telah ku persembahkan 
hatiku hanya untukmu
telah kujaga kejujuran 
dalam setiap nafasku
kerana demi cinta telah kurelakan 
kecewaku atas ingkarmu
sebab ku mengerti 
cinta itu tak mesti memiliki
andai saja bisa kau fahami
layaknya erti kasih sejati
kerana cinta yang sungguh
tiada akan pernah mungkin bersyarat.... 

wahhhh x lama lagi nak raya... puasa mcm mana haa korang? persiapan raya dah buat ke blm.. sana sini org dah sibuk ngan persiapan raya laa.. baju raya, kuih raya..

so, T-ara pun nak share la satu resipi yang dipelajari seawal usia 18 tahun dulu. akak cleaner tmpt kerja dulu yang ajar.. biskut sampan!! tp memandangkan masa dah berlalu lama jadi T-ara pun dah ingat2 lupa resipi nya yg setepat2nya.. anyway, hujung minggu lepas dah try dan biskut nya pun menjadi.. dah namanya biskut sampan, tentulah  guna acuan bentuk sampan.. sedap dan sama rasanya seperti yang dipelajari dulu...

saja je nak share kat sini.. bahan simple je.. apalagi, jom ler.. kita ber'biskut sampan' raya ni..

 BISKUT SAMPAN
biskut yang telah masak dan acuan yang digunakan
bahan-bahan:
(untuk kulit; sampan)
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung kastad
3/4 gelas gula castor
200g butter
1 sudu kecil esen vanila

bahan inti:
mix fruit
kelapa parut kering

cara membuatnya:

  1. adunan tepung, gula castor, butter dan esen vanila digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. dohnya lerai je tau. 
  2. pas tu gaulkan mix fruit dengan kelapa parut kering dlm satu bekas lain.
  3. tekan kan adunan ke dalam acuan sampan. jgn tebal sgt ye..
  4. masukkan inti dlm ruang sampan tu..
  5. bakar dlm suhu 180 selama 15 minit atau sehingga masak.
  6. sejukkan biskut sebelum mengeluarkan dari acuan.
selamat mencuba..





Jika awk rasa sunyi, sy fhm rasanya bgmn,
Jika awk rasa sepi, itu pun sy fhm,
Jika awk rasa dpinggirkn, sy juga prnah rs begitu,
Jika awk rasa sakit bila isihati awk diperlekehkn, sy sgt fhm..
Jika awk rasa kecewa bila ditinggalkn, awk sdh patut berfikir,
Mgkn dulu masa sy, skrg masa awk..
Sy ✘ tau siapa kecewakn awk,
Tp dulu sy kecewa hanya krn awk...
Bkn sekali tp berkali-kali..
Mgkn sy ✘ serik, kata awk..
Tp sy masih pandang awk sbg insan yg sy sayangi..
Sy terima awk semula, wpun hati sy  mmg dh parah..
Skrg bkn masa utk kata 'padan muka'
Sy cuma tgk awk dr jauh..
Jatuh bangun awk.. 
Sbb dulu sy keseorangan juga dlm usaha utk berdiri semula.. 
Bkn ✘ mau mendampingi awk lg..
Sy hanya menjaga hati sendiri..
Dan berharap suatu hari nnt bila sy dh berpaling, awk akan terus pergi dan jgn panggil sy lagi..
Wpun awk minta sy berjanji agar tidak meminta perpisahan..
Sy akan tetap disini, yg berubah tetap berubah..
Tak mgkn sy akan tetap jd org kesayangan awk..
Sy ✘ tinggalkn awk atas nama sahabat..itu sahaja
Semoga awk bahagia selalu..  
Sy doakan.. ☺☺☺ 

tak ada sedikit pun sesalku
tak bertahan dengan setiaku
walau di akhir jalan 
ku harus melepaskan dirimu
ternyata tak mampu kau melupa
dalamnya cintaku yang hebat
hingga ada alasan bagi mu 
untuk tinggalkan setiamu
demi nama cinta
telah ku persembahkan 
hatiku hanya untukmu
telah kujaga kejujuran 
dalam setiap nafasku
kerana demi cinta telah kurelakan 
kecewaku atas ingkarmu
sebab ku mengerti 
cinta itu tak mesti memiliki
andai saja bisa kau fahami
layaknya erti kasih sejati
kerana cinta yang sungguh
tiada akan pernah mungkin bersyarat.... 

Terdapat ralat dalam alat ini

jomblogwalking