so, T-ara pun nak share la satu resipi yang dipelajari seawal usia 18 tahun dulu. akak cleaner tmpt kerja dulu yang ajar.. biskut sampan!! tp memandangkan masa dah berlalu lama jadi T-ara pun dah ingat2 lupa resipi nya yg setepat2nya.. anyway, hujung minggu lepas dah try dan biskut nya pun menjadi.. dah namanya biskut sampan, tentulah guna acuan bentuk sampan.. sedap dan sama rasanya seperti yang dipelajari dulu...
saja je nak share kat sini.. bahan simple je.. apalagi, jom ler.. kita ber'biskut sampan' raya ni..
biskut yang telah masak dan acuan yang digunakan |
(untuk kulit; sampan)
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung kastad
3/4 gelas gula castor
200g butter
1 sudu kecil esen vanila
bahan inti:
mix fruit
kelapa parut kering
cara membuatnya:
- adunan tepung, gula castor, butter dan esen vanila digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. dohnya lerai je tau.
- pas tu gaulkan mix fruit dengan kelapa parut kering dlm satu bekas lain.
- tekan kan adunan ke dalam acuan sampan. jgn tebal sgt ye..
- masukkan inti dlm ruang sampan tu..
- bakar dlm suhu 180 selama 15 minit atau sehingga masak.
- sejukkan biskut sebelum mengeluarkan dari acuan.
selamat mencuba..
1 ulasan:
artikel bagus tulisan enak dibaca
Catat Ulasan