do you like my blog?

Follow by Email

...

Elegant Rose - Working In Background



Selasa, 23 Julai 2013

Biskut Sampan

wahhhh x lama lagi nak raya... puasa mcm mana haa korang? persiapan raya dah buat ke blm.. sana sini org dah sibuk ngan persiapan raya laa.. baju raya, kuih raya..

so, T-ara pun nak share la satu resipi yang dipelajari seawal usia 18 tahun dulu. akak cleaner tmpt kerja dulu yang ajar.. biskut sampan!! tp memandangkan masa dah berlalu lama jadi T-ara pun dah ingat2 lupa resipi nya yg setepat2nya.. anyway, hujung minggu lepas dah try dan biskut nya pun menjadi.. dah namanya biskut sampan, tentulah  guna acuan bentuk sampan.. sedap dan sama rasanya seperti yang dipelajari dulu...

saja je nak share kat sini.. bahan simple je.. apalagi, jom ler.. kita ber'biskut sampan' raya ni..

 BISKUT SAMPAN
biskut yang telah masak dan acuan yang digunakan
bahan-bahan:
(untuk kulit; sampan)
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung kastad
3/4 gelas gula castor
200g butter
1 sudu kecil esen vanila

bahan inti:
mix fruit
kelapa parut kering

cara membuatnya:

  1. adunan tepung, gula castor, butter dan esen vanila digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. dohnya lerai je tau. 
  2. pas tu gaulkan mix fruit dengan kelapa parut kering dlm satu bekas lain.
  3. tekan kan adunan ke dalam acuan sampan. jgn tebal sgt ye..
  4. masukkan inti dlm ruang sampan tu..
  5. bakar dlm suhu 180 selama 15 minit atau sehingga masak.
  6. sejukkan biskut sebelum mengeluarkan dari acuan.
selamat mencuba..



2 ulasan:

Asia Malinka berkata...

hello saya blog walking ne...
tolong kunjungi balik ya

http://cewebirahi.blogspot.com/
http://platinum21.blogspot.com/
http://kpoplups.blogspot.com/
http://indobokep45.blogspot.com/

Fajar berkata...

artikel bagus tulisan enak dibaca

wahhhh x lama lagi nak raya... puasa mcm mana haa korang? persiapan raya dah buat ke blm.. sana sini org dah sibuk ngan persiapan raya laa.. baju raya, kuih raya..

so, T-ara pun nak share la satu resipi yang dipelajari seawal usia 18 tahun dulu. akak cleaner tmpt kerja dulu yang ajar.. biskut sampan!! tp memandangkan masa dah berlalu lama jadi T-ara pun dah ingat2 lupa resipi nya yg setepat2nya.. anyway, hujung minggu lepas dah try dan biskut nya pun menjadi.. dah namanya biskut sampan, tentulah  guna acuan bentuk sampan.. sedap dan sama rasanya seperti yang dipelajari dulu...

saja je nak share kat sini.. bahan simple je.. apalagi, jom ler.. kita ber'biskut sampan' raya ni..

 BISKUT SAMPAN
biskut yang telah masak dan acuan yang digunakan
bahan-bahan:
(untuk kulit; sampan)
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung kastad
3/4 gelas gula castor
200g butter
1 sudu kecil esen vanila

bahan inti:
mix fruit
kelapa parut kering

cara membuatnya:

  1. adunan tepung, gula castor, butter dan esen vanila digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. dohnya lerai je tau. 
  2. pas tu gaulkan mix fruit dengan kelapa parut kering dlm satu bekas lain.
  3. tekan kan adunan ke dalam acuan sampan. jgn tebal sgt ye..
  4. masukkan inti dlm ruang sampan tu..
  5. bakar dlm suhu 180 selama 15 minit atau sehingga masak.
  6. sejukkan biskut sebelum mengeluarkan dari acuan.
selamat mencuba..



2 comments:

Asia Malinka berkata...

hello saya blog walking ne...
tolong kunjungi balik ya

http://cewebirahi.blogspot.com/
http://platinum21.blogspot.com/
http://kpoplups.blogspot.com/
http://indobokep45.blogspot.com/

Fajar berkata...

artikel bagus tulisan enak dibaca

Terdapat ralat dalam alat ini

jomblogwalking